Bitcoin: digitaal goud

Wat is bitcoin? Een zeepbel of een goede investering? Wij denken dat het een goede langetermijninvestering is voor wie zich in de veelbelovende techniek wil verdiepen en 1 tot 10% van zijn vrije vermogen kan investeren. Lees hier wat bitcoin is en de duidelijke do’s en don’ts van het investeren in bitcoin.

Bitcoin adviezen

  1. NYKNYC: Not your keys, not your coins.
  2. Echt, serieus, NYKNYC: Not your keys, not your coins.
  3. Koop geen altcoins.
  4. Gebruik een non-custodial wallet (die geen altcoins ondersteunt).
  5. Investeer alleen geld dat je kunt missen.
  6. HODL: hold on for dear life. Schrik niet van de schommelingen maar rijdt ze uit.

Beginnen met Bitcoin

Zelf hebben we onze eerste 0.01 Bitcoin in 2013 van iemand gekregen. Toen was 0.01 Bitcoin ongeveer 1 euro waard, maar begin 2022 rond de 375 euro. Als dat Bitcoin een zeepbel maakt, dan wel een die de afgelopen 14 jaar (sinds het onstaan in 2009) alleen maar groter is geworden.

Als je goed in de techniek, de mensen en de keiharde regels achter Bitcoin duikt, ga je al snel inzien dat de prijs eigenlijk alleen maar hoger kan worden. Een gouden voorwaarde voor beleggen in Bitcoin is het hebben van een langetermijnvisie.

Je hoeft niet op de prijs van Bitcoin te letten voor aankoop en vooral ook niet voor verkoop. Als je uitzoomt, zie je dat de koers alleen een stijgende lijn is. Bij elke koersval tot nu toe is de prijs boven de eerdere piek gebleven. En gezien de techniek en de omstandigheden is er geen aanleiding te geloven dat dat zal veranderen. Dus HODL: hold on for dear life. Schrik niet van de schommelingen maar rijdt ze uit.

In 2010 werd Bitcoin werd voor het eerst verhandeld op online platforms, dus toen was er pas een echte prijs. De eerste echte transactie was trouwens op 22 mei 2010, toen de Hongaar Laszlo Hanyecz een pizza kocht voor 10.000 Bitcoin.

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerd peer-to-peer elektronisch geld, zonder een centrale autoriteit die de koers bepaalt of een tussenpersoon die transacties moet goedkeuren. Waarde wordt ‘gemaakt’ door schaarste te creëren. Schaarste ontstaat doordat een bitcoin één van maximaal 21 miljoen te ‘ontdekken’ (‘minen’) codes is. Die codes komen op de blockchain te staan.

Miners graven niet naar goud maar zijn eigenlijk beveiligers: ze stellen grote computers ter beschikking voor berekeningen om de gegevens op de decentrale blockchain telkens te synchroniseren zodat er geen dubbelen ontstaan. Als beloning hiervoor worden nieuwe bitcoins vrijgegeven aan deze miners, die ze vervolgens kunnen verkopen.

Let op

Een belofte dat je snel rijk wordt, kun je snel vergeten. Neem je tijd, vooral met Bitcoin. Behalve de gebruikelijke risico’s van beleggen heb je hier te maken met een nieuwe techniek met meer macht maar ook meer verantwoordelijkheid en risico’s voor jou. Lees je goed in, niet alleen dit ene artikel. En garantie op rendement valt sowieso nooit te geven.

Hoe bezit je Bitcoin?

Hoe bezit je iets dat ontastbaar is? Bitcoin zelf staan veilig op de blockchain, niet in uw broekzak. Hoe bewijs je dan dat ze van jou zijn, hoe bezit je ze? En hoe geef je ze uit? In het kort: Met een ingewikkelde privésleutel. De blockchain is een kluis (een decentrale kluis, verspreid over de wereld) en alleen de sleutel neem je mee naar huis.

In principe. Maar hier gaat het dus vaak mis. Laat je niet afschrikken door de nieuwe terminologie. Er zijn talloze mogelijkheden om je Bitcoin kwijt te raken: kapotte harddrive, paper wallet kwijt, online platform verdwenen, phishing, etc. Er zijn letterlijk al miljarden dollars aan bitcoin verloren.

Zo bezit je Bitcoin

Bitcoin kopen via cryptoexchanges

Crypto koop je op cryptoexchanges, vaak een eenvoudige app. Betaal met bankoverschrijving, iDeal of creditcard. Updates over koersveranderingen ontvang je ook, en je kunt je crypto bewaren met een simpele pincode. In Nederland kun je Bitcoins ook kopen met iDeal. In België via Bancontact.

In juni 2013 heb ik via een Bitcoin meetup een bctip gekregen. Een papiertje met een URL en een QR code, waarmee je de Bitcoin waarde van 1 euro (op het moment dat de bctip aangemaakt is) kunt verkrijgen. Daarna wilde ik al snel meer en heb ik bij Bitonic.nl een paar Bitcoins gekocht, dat gaat vrij makkelijk, via iDeal.

Helaas is de ‘spread’ nogal hoog, rond de 5%. De spread is het verschil tussen de aankoop- en de verkoopwaarde. Als je voor de lange termijn (meer hierover verderop) gaat maakt dat natuurlijk niet zoveel uit. Maar als je bijvoorbeeld 4000 euro wilt investeren heb je het toch over zo’n 100 euro (spread gedeeld door 2) die je vanaf een meer real-time marktwaarde zit.

Door ons aangeraden cryptoexchanges

Not Your Keys, Not Your Coins

Nu komt het: Laat je bitcoins niet te lang op die crypto exchange staan. Hoewel het lijkt op een bankrekening, beheren ze jouw privésleutels. Als de exchange omvalt – en dat gebeurt geregeld – ben je je bitcoins kwijt. Gedecentraliseerd als het is, staat er geen overheid garant.

Je privésleutels, private keys, bewaar je dus ten eerste zelf, dat wil zeggen, je beheert zelf je sleutels met behulp van een non-custodial wallet (dus niet bij een cryptoexchange). Bij die Wallet krijg je een seed phrase, seed recovery phrase of backup seed phrase. Dit is een soort wachtwoord in de vorm van een lijst woorden.

Walletsoftware genereert meestal een seed phrase en instrueert de gebruiker deze op papier te schrijven, liefst niet digitaal (niet te verwarren met een paper wallet). Raak het niet kwijt! Niemand kan het terughalen.

Paper wallet

Een paper wallet is een oudere en onveilige methode om bitcoin op te slaan. Het werkt door een enkele privésleutel en bitcoinadres, meestal gemaakt door een website, op papier te laten afdrukken. Deze methode heeft een groot aantal nadelen en is sterk af te raden. (bitcoinwiki)

Een beetje Bitcoin ontwikkeling

Vanaf 2015 werd “Blockchain not Bitcoin” populair, wat voortkwam uit Bitcoin’s All Time High (ATH) van 1200 dollar in 2013 en een prijsdaling onder de 200 dollar begin 2015. De aandacht verschoof van de munt naar blockchain-experimenten. Hoewel de blockchain-hype in 2019 nog voelbaar was, hebben veel blockchain-projecten weinig nuttige toepassingen opgeleverd – we kennen er geen.

Eind 2020 kwam een nieuwe prijsopdrijving tot stand. In mei 2020 kwam de nieuwe ‘halving’. Dat betekent dat er minder nieuwe Bitcoins gemaakt kunnen worden als beloning voor de miners. Een jaar later was 1 bitcoin bijna 60.000 euro waard. Dat was 3x keer zoveel als de vorige allerhoogste koers van bitcoin van 2017.

Er zijn in de tussentijd steeds meer institutionele beleggers bijgekomen en grote namen zoals Paypal doen inmiddels ook mee aan de bitcoin. De eerste landen hebben bitcoin ook inmiddels toegevoegd als officieel betaalmiddel: El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek.

De volgende ‘halving’ is in 2024. De verwachting is dat bitcoin minstens 2x zoveel waard wordt rond die tijd. Dus HODL: Hold On for Dear Life. Bitcoin is een langetermijninvestering, geen get-rich-quick-scheme.

De mensen achter Bitcoin

De mensen achter Bitcoin zijn cruciaal. Satoshi Nakamoto startte het project in 2008, maar sindsdien heeft hij (bijna?) nooit meer een bericht de wereld in gestuurd. Hierdoor is Bitcoin een project zonder leider, het is open source en iedereen kan meewerken. Er is een kleine groep die bepaalt welke wijzigingen worden geaccepteerd. Dit proces is transparant en door honderden mensen gevolgd, waardoor Bitcoin conservatief blijft en een goede kandidaat is om digitaal goud te worden.

Altcoin en shitcoin

In 2017 stegen altcoins zoals Ethereum, Tron en Dentacoin. Deze moesten meestal gekocht worden met Bitcoin, wat de prijzen liet schommelen. Veel mensen verhandelden deze coins, maar veel bleken scams. Zelfs Ether, dat het niet redde zonder een hard fork (waaruit Ethereum Classic ontstond), vonden we matig. We raden alle crypto af die geen bitcoin is.

Energieverbruik Bitcoin

De veilige proof-of-work blockchain van Bitcoin verbruikt veel energie, heel veel. Of je de voordelen van de blockchain vindt opwegen tegen dit nadeel, moet je voor jezelf beoordelen. Wij vinden van wel. Er zijn weinig alternatieven. Zonder blockchain verder met ouderwetse, gecentraliseerde valuta en banken die geleid hebben tot meerdere crises is een gruwel.

Een ander vals alternatief waar je de laatste tijd over hoort in deze context zijn proof-of-stake blockchains van vele shitcoins waaronder Ethereum en alle NFT’s. Deze techniek kost veel minder energie maar haalt de voordelen volledig onderuit waardoor zelfs de minste hoeveelheid energie weggegooid is.

Gebruik van Bitcoin-mijnbouwvermogen

Energieverbruik van Bitcoin en proof-of-work is zeker iets om in de gaten te houden maar we hebben goede hoop.

  • Bitcoin-mijnbouw is een zeer concurrerende bedrijfstak, die mijner dwingt over te schakelen op de goedkoopste vormen van energie, die in de meeste gevallen milieuvriendelijk zijn.
  • Bitcoin-mijnbouw zelf is ook zeer mobiel en verhuist naar plaatsen in de buurt van energiebronnen waar anders energie wordt verspild (denk aan het affakkelen van gas in Texas). Bitcoin-mijnbouw kan ook worden gebruikt door lokale gemeenschappen om rijkdom te creëren door het overschot aan energie (bv. ’s nachts) te gebruiken om bitcoin op te slaan

Is Bitcoin het digitale goud?

Bitcoin werkt al meer dan 10 jaar vrijwel zonder problemen, 24 uur per dag, 365 of 366 dagen per jaar. Elke 10 minuten is er een nieuw blok. Er zijn 10.000 nodes in het netwerk die verifiëren dat alle transacties kloppen. Geen censuur. Niemand kan een transactie terugdraaien. Voor een heel klein bedrag kun je het equivalent van 1 miljard euro binnen 10 minuten naar waar dan ook ter wereld sturen.

Ik denk sowieso dat zelfs in het geval dat Bitcoin niks meer waard is de échte onderliggende technologie, de Blockchain, niet kapot te krijgen is. En risico’s zijn er altijd. De hegemonie van de Dollar is ook lang zo zeker niet dankzij China met de Nieuwe Zijderoute en plannen voor een gemeenschappelijke munt voor de BRICS landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika.

Als iemand je belooft dat je snel rijk kunt worden met Bitcoin, is dat vrijwel altijd een scam. Finfluencers verdienen veel geld door je te misleiden met snelle auto’s e.d., waardoor het nu ook erg populair is onder jongeren (25% investeert). De overheid voert nu campagne om jongeren te informeren van de risico’s van crypto. Let goed op wie je vertrouwt en investeer alleen geld dat je kunt missen – en sowieso geen geleend geld! Pas ook op voor shitcoins en scamcoins – imho is tot nu toe nog steeds alleen Bitcoin een goed idee.

FiFi Finance is een financiële website. Wij zijn een online bron voor iedereen die meer wil weten over financiële zaken. Wij verstrekken informatie over onderwerpen zoals bankrekeningen, investeringen, leningen en persoonlijk financieel beheer. Onze missie is om financiële empowerment te bevorderen, door middel van toegankelijke financiële oplossingen voor iedereen. Jouw feedback wordt op prijs gesteld. Lees meer over ons.