Huis kopen in Spanje waar op letten?

Wil je een huis kopen in Spanje dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Dit bespreek ik graag hieronder. Laat ik vooropstellen: Een mooie woning in Spanje kan heerlijk zijn: genieten van de Spaanse zon, het eten en de cultuur. Maar er zijn zeker ook risico’s. Laat je daarom eerst goed informeren of een huis kopen in Spanje verstandig is.

Huis kopen Spanje leestips

Vakantiehuis kopen Spanje

Vakantie of zelfs je pensioen in Spanje doorbrengen is heerlijk. Je kunt een huisje kopen in Spanje om er vakantie te vieren of er de winters door te brengen. Of je emigreert helemaal naar Spanje en geniet er van je oude dag. Als je graag in Spanje wilt wonen, maar niet voor langere tijd, kun je beter een woning huren wanneer het je uitkomt. Ook als je van plan bent te emigreren naar Spanje, is het verstandig om het even voor een tijdje te proberen.

Wij huurden in de herfst van 2018 een villa aan het strand voor 1000 euro p/m met prachtige zonsopgangen en zonsondergangen. Geen gedoe met Spaanse bureaucratie, kapotte waterleidingen, lekkend dak, leegstand of oplichting. Geen risico op potentiële downside van investering.

Investeren in vakantiewoning Spanje?

Wil je investeren in een vakantiewoning in Spanje? Mijn eerste reactie is: Bedenk goed of je dit echt wilt doen. Ik wil je niet teleurstellen, maar als je winst wilt halen uit je investering kun je beter kijken naar andere mogelijkheden van investeren en beleggen dan vakantiehuis kopen Spanje. De enige reden om in Spanje vastgoed te kopen, is om er zelf voor langere tijd te gaan wonen.

Natuurlijk is het mogelijk om je koopappartement te verhuren via bijvoorbeeld Airbnb. Dit kost echter veel tijd en energie. Dan is het investeren in vastgoed in Spanje geen manier om een passief inkomen of financiële vrijheid op te bouwen. Er zijn dan betere manieren om een hoger rendement te behalen om je investering, terwijl het je minder tijd en energie zal kosten. Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen, P2P leningen, of zelfs in Bitcoins als je relatief relaxed rijk wilt worden.

Beleggen in Spaans vastgoed

Huren lijkt mij in veel situaties beter dan kopen – zeker in combinatie met beleggen, via een beleggingsrekening, peer-to-peer platformen en een heel klein beetje Bitcoin.

Huis kopen in Spanje: Waar moet je op letten?

Heb je altijd al gedroomd van een huis in Spanje? Lekker een vakantiehuisje waar je naartoe kunt gaan wanneer je maar wilt en als luxe zomerhuis kunt gebruiken. Neem wel de voor- en nadelen goed in overweging, evenals de alternatieven.

Het kopen van een tweede huis (vakantiehuis) doe je niet zomaar. Helemaal niet in een ander land. Er zijn een aantal belangrijke factoren die meespelen in de aankoopbeslissing, betreffende onderhoud, aankoop en verhuur. Daarom geef ik je graag een aantal waardevolle tips over het kopen van een huis in Spanje. Deze tips heb ik gebaseerd op mijn eigen ervaring.

De overkoepelende tip

Laat je goed informeren en let goed op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 1: Zoek zorgvuldig

Wanneer je gaat zoeken naar een koophuis in Spanje, kan eenzelfde huis worden aangeboden door verschillende makelaars. Vanzelfsprekend hebben de makelaars ook verschillende prijzen. Ik raad je daarom aan om goed te zoeken voordat je het huis aankoopt.

Tip 2: Kopen in de winter is goedkoper

De mooiste vakantiehuizen in Spanje hebben een seizoens afhankelijke prijs. Zo zal hetzelfde huis in de winter een lagere vraagprijs hebben dan in de zomer. Het is daardoor erg aantrekkelijk om even te wachten tot het najaar voordat je de koop afsluit.

Tip 3: Familiebezit en erfrecht

Wanneer je het perfecte huis gevonden hebt om te kopen in Spanje, raad ik je aan om dubbel te controleren of dit huis geen familiebezit is. Door het Spaanse erfrecht zouden alle leden van de familie moeten instemmen met de verkoop voordat deze ook daadwerkelijk verkocht kan worden.

Tip 4: Gas, water en licht?

Een volgende zeer belangrijke tip is te controleren of er gas-, elektriciteit- en watervoorzieningen aanwezig zijn voor het terrein (en het huis). Het aanleggen van deze basisvoorzieningen kan zeer kostbaar zijn. Daarom is het goed dit mee te nemen in het bod.

Controleer ook of er een werkende aansluiting is voor deze voorzieningen. In Nederland is dit vanzelfsprekend, maar in Spanje is dit niet altijd het geval. Met name in de afgelegen gebieden van Spanje kunnen deze voorzieningen ontbreken.

Tip 5: Inspecteer de afwerking en het onderhoud

Met name in toeristische gebieden worden de afwerking en het onderhoud vaak matig gedaan, vergeleken met onze Nederlandse standaarden. Inspecteer de woning nauwkeurig voordat je over de prijs gaat onderhandelen. Hiermee voorkom je verrassingen wat betreft achterstallig onderhoud en slecht afgewerkte delen van het huis. De resultaten van de inspectie kun je meenemen in de onderhandelingen over de koopprijs.

Algemene tips voor het kopen van een tweede woning in het buitenland?

Niet iedereen kan zich het kopen van een tweede woning veroorloven. Met name in het buitenland kun je voor nare verrassingen komen te staan. Daarom is het belangrijk dat je goed bent geïnformeerd over de valkuilen die in dit artikel aan bod komen.

Tip 1: Ga proefdraaien

Hoe is het dorp, de buurt, de straat? Is er hinderlijke geluidsoverlast of zijn er lastige buren? Heeft de woning enkele gebreken waarmee je rekening moet houden in de aankoopprijs?

Ik raad je aan om niet zomaar over te gaan op de koop, maar het huis eerst een korte periode te huren om de woning en omgeving te leren kennen. Met name wanneer je naar een nieuwe regio verhuist, ken je de omgeving nog niet goed. Het zou zonde van het geld zijn wanneer je er op een later tijdstip achterkomt dat de woning niet is wat je verwachtte.

Tip 2: Spreek de taal!

Niet iedere Spanjaard spreekt Engels. Als je Spaans spreekt, kun je gedurende de aankoop begrijpen en vragen waar je rekening mee moet houden, wat de gebreken zijn en hoe dingen kunnen worden geregeld. Onderschat niet het voordeel van het spreken van de taal.

Tip 3: Houd een rendement in gedachte gedurende het aankoopproces

Het is belangrijk om bij het kopen van een tweede huis in het buitenland niet alleen aan de korte termijn te denken. Zorg ervoor dat de woning voldoet aan alle eisen die nodig zijn om het te verhuren, zoals een goede keuken, huishoudelijke apparaten, etc. Daarnaast is het belangrijk dat je een woning koopt op een locatie waar mensen graag naartoe willen, met toegang tot winkels en activiteiten.

Op deze manier kun je, als je de woning op een bepaald moment niet meer vaak bezoekt, je kosten dekken door het te verhuren. In geval van hoge nood kun je het vastgoed gemakkelijk verkopen.

Tip 4: Professionele hulp bij huis kopen in Spanje

Bij het kopen van een tweede woning in het buitenland dien je de lokale en nationale regels te volgen. Bovendien dien je de lokale bureaucratie te doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen, aktes, certificaten, controles, aansluitingen, enzovoort. Neem hiervoor een professional in dienst die deze bureaucratie goed voor je kan uitleggen, regelen en controleren op afwijkingen of onzorgvuldigheden. Dit zal je ontzettend veel stress, vertraging en fouten besparen. Want bedenk je: de dingen gaan niet zoals in Nederland.

Tip 5: Neem geen overhaaste beslissingen

Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke tip die ik je kan geven. Een huis kopen is iets waar je goed over na moet denken. Het is zeker geen snelle aankoop. Het is beter om rustig aan te doen en er nog eens een weekje of 2 over na te denken dan een aankoop te doen waar je later spijt van gaat krijgen. Of een aankoop te doen die je alleen maar hoge kosten en problemen gaan opleveren.

Een tweede huis in het buitenland dient namelijk een plek van ontspanning te worden. Probeer deze stappen op te volgen en je zult zien dat een het kopen van een tweede woning beter zal gaan dan van tevoren gedacht!

Keuzecriteria beste makelaar Spanje

Zoals elke aanbieder van een service zijn er goede en slechte makelaars. Hoe vind je een goede makelaar? Het antwoord hierop is simpel. Aan de hand van een aantal punten is het mogelijk om de goede makelaars tussen de vele slechte te vinden. Daarom geef ik je een lijst van aandachtspunten waar je op kunt letten bij het kiezen van een makelaar in Spanje.

Gecertificeerd

Controleer of de makelaar lid is van de API (Agente de Propiedad Inmobiliaira) of GIPE (Gestor Intermediario de Promociones y Edificions). Deze makelaars voldoen aan de minimale eisen en zijn dus betrouwbaar en professioneel (maar nog niet per se goed).

Schriftelijke opdracht

Beschikt de makelaar over een schriftelijke opdracht voor het verkopen van het huis? Voorkom dat je wordt opgelicht door iemand die helemaal geen opdracht van de eigenaars heeft om het te verkopen.

Relevante ervaring

Heeft de makelaar aantoonbare ervaring? Dit kunnen recensies zijn op de website van de makelaar of een lange geschiedenis van verkochte objecten. Wat ook kan meetellen, is wanneer de makelaar een goede naam heeft in het dorp, de stad of de omgeving.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is ook zeer belangrijk. Dit behoed je ervoor dat je een hoog bedrag moet betalen wanneer er iets misgaat bij de aan- of verkoop, terwijl je hier niets aan had kunnen doen.

Huis kopen in Spanje ervaringen

Als je vrienden, kennissen of familie in de omgeving hebt die al een huis gekocht hebben moet je zeker navragen naar hun ervaringen.

Eigen advocaat

Kom met je eigen advocaat om alle papierwerk te laten controleren.

Gevoel

Als laatste, maar zeker niet de minste, is het van belang dat de real estate agent je een goed gevoel geeft tijdens de eerste (oriënterende) gesprekken. Gedraagt de makelaar zich professioneel? Heb je vertrouwen in de makelaar?

Algemene aandachtspunten huis kopen met makelaar Spanje

  • Het courtage systeem. Dit is niet vastgelegd in de Spaanse wet. Over het algemeen ligt de courtage tussen de 3% en 10%. Maak hier duidelijke afspraken over voordat je in zee gaat met de makelaar. Anders betaal je waarschijnlijk de hoofdprijs.
  • Is de aankoopprijs redelijk? In Spanje worden woningen van makelaar op makelaar overgenomen. In dit proces stijgt de prijs ietwat. Afdingen is mogelijk, maar beperkt. Afdingen kan tot een verschil van 5% tot 10%.
  • Bijkomende kosten voor verzekeringen en belastingen. Vraag hiernaar bij je makelaar voordat je woningen gaat bekijken. Het is goed om deze kosten te kennen, want deze kosten kunnen namelijk oplopen tot 10% van de aankoopprijs.
  • Voor het vinden van de beste makelaar, raad ik je aan om te vragen bij andere Nederlanders en expats in de regio waar je gaat wonen. Dit is een betrouwbare manier om goede recensies te verzamelen over makelaars en zelf met de beste keuze in zee te gaan.

Neem deze aandachtspunten in overweging bij het kiezen van een makelaar in Spanje om huizen in Spanje te kopen. Dan heb je het meeste kans om niet alleen een goede makelaar te vinden, maar ook uiteindelijk een fantastische tweede woning in Spanje.

Verhuizen naar Spanje

Er zijn veel Nederlanders die dromen van het kopen van een tweede huis in Spanje. Spanje, het land waar de zon bijna altijd schijnt, het land van de flamenco, de paella en de siësta, is voor veel mensen een paradijs op aarde. Verhuizen naar Spanje is een grote stap. Het is zeker niet als een lange vakantie. Je komt met veel meer aspecten, autoriteiten en problemen in aanmerking. Ik raad je aan om je goed voor te bereiden. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

Huizenprijzen

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen in Spanje dan kun je je daar vanuit Nederland al goed op voorbereiden. Op websites zoals mysecondhome.nl kun je je oriënteren op het aanbod van huizen in verschillende landen. Wil je een huis kopen in Spanje of ben je geïnteresseerd in de prijzen van huizen in meerdere Zuid-Europese landen? Dan krijg je op deze website een goed beeld.

Kijk ook eens naar de prijzen van een huis kopen Portugal om de prijzen van huizen in de buurlanden met elkaar te kunnen vergelijken.

Taal en cultuur

Naast het oriënteren op de prijzen van huizen, is het ook erg belangrijk om je op de taal en cultuur van een land te kennen. Veel mensen kiezen speciaal voor Spanje omdat de mensen vriendelijk zijn en omdat ze geroerd zijn door de sensuele klanken van de Spaanse taal.

Als je naar Spanje emigreert, is het begrijpen van de taal en cultuur cruciaal om je te vestigen. Spanjaarden spreken meestal geen of weinig Engels, vooral buiten toeristische gebieden. Door de taal goed te beheersen, kun je je emigratieproces gemakkelijker laten verlopen, werk zoeken, contacten leggen met anderen en vrienden maken.

Huis inrichten Spanje

Eenmaal de beslissing genomen is om een woning in Spanje te kopen, is het tijd om je te verdiepen in de inrichting van je nieuwe thuis. De inrichting zal anders zijn dan in Nederland door het warme en aangename weer in Spanje, waardoor je vaker buiten bent. De inrichting kenmerkt zich door natuurlijke kleuren, sobere meubels van natuurlijke materialen en het samensmelten van de tuin/patio/balkon met het interieur. Houd er rekening mee dat de ramen en deuren van je woning vaak open staan en maak gebruik van je tuin of patio om te genieten van het mooie weer.

Meubels lokaal kopen scheelt overigens ook weer veel in verhuiskosten.

Emigreren naar Spanje

Als je voor onbepaalde tijd in Spanje wil gaan wonen, is er naast een woning en wat taalkennis ook een inkomstenbron nodig. Wie nog niet aanspraak maakt op een pensioen, kan een baan in Spanje zoeken. Zorg voor extra spaargeld bij het emigreren naar Spanje. Dit spaargeld kan je helpen om de eerste maanden te overbruggen zonder werk.

Uitzendwerk in Spanje

Verschillende Nederlandse uitzendbureaus hebben een vestiging in Spanje, zoals Search Jobs Abroad, adecco.es, randstad.es, manpower.es, infojobs en infoempleo.com.

Online werk vanuit Spanje

Ga online werken voor Nederlandse klanten. Daarmee ben je niet afhankelijk van de kwakkelende lokale economie en lagere salarissen, en kun je lekker verdienen terwijl je onder de Spaanse zon woont.

Baan vinden in Spanje

In de grote steden als Barcelona en Madrid vind je een bruisende internationale community van expats. In toeristengebieden is er in de zomermaanden veel werk in de toeristensector.

Buiten deze gebieden is het lastig om werk te vinden dat redelijk betaalt, met name voor een expat.

Tips baan zoeken in Spanje

Wie buiten de toeristensector wil werken, moet Spaans spreken. Vertaal ook je cv naar het Spaans.

Ga netwerken! Laat iedereen weten dat je een baan zoekt. En laat je gezicht zien! De meeste kans heb je wanneer je zelf, persoonlijk, langs gaat bij werkgevers.

En spreid je opties. Laat overal je cv achter, ga bij bedrijven langs en reageer op advertenties op vacaturewebsites.

Benodigdheden werken in Spanje

  • Als Nederlander heb je geen werkvergunning voor Spanje nodig.
  • Je hebt als Nederlander geen verblijfsvergunning nodig in Spanje, maar je moet wel ingeschreven staan in de ‘Registro Central de Extranjeros’.
  • Ook moet je een N.I.E.-nummer hebben, het Spaanse burgerservicenummer voor een bankrekening, verzekering, rijbewijs of mobiel abonnement.
  • Het N.I.E.-nummer vraag je aan bij een politiekantoor met een speciale afdeling voor buitenlanders.
  • Meer info over de vereisten voor een N.I.E.-nummer

Is een huis kopen in Spanje verstandig?

Saludos!

Verder lezen

FiFi Finance is een financiële website. Wij zijn een online bron voor iedereen die meer wil weten over financiële zaken. Wij verstrekken informatie over onderwerpen zoals bankrekeningen, investeringen, leningen en persoonlijk financieel beheer. Onze missie is om financiële empowerment te bevorderen, door middel van toegankelijke financiële oplossingen voor iedereen. Jouw feedback wordt op prijs gesteld. Lees meer over ons.